NVTLNVTLNVTLNVTL
  • Home
  • Lidmaatschap
    • Aanmelden Lidmaatschap
  • Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2025
      • NVTL Jaarcongres 2025
      • Sprekers
      • Aanmelden
    • NVTL Jaarcongres 2024
      • NVTL Jaarcongres 2024
      • Sprekers
    • NVTL Jaarcongres 2023
      • NVTL Jaarcongres 2023
      • Sprekers
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Sponsoring Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2022
    • NVTL Jaarcongres 2021
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Studiedag 2019
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2015
  • Secties
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Veehouderij
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
  • Bestuur
  • Contact

Sectie Veehouderij

De sectie Veehouderij heeft de afgelopen jaren verschillende sessies georganiseerd voor het Jaarcongres (voorheen Studiedagen).
Hieronder kunt U meer informatie vinden over de presentaties van verschillende jaren.

2019

In onze sessies proberen we bedrijfsleven, onderzoek en studenten aan het woord te laten. We organiseren een sessie rond melkvee en een sessie rond intensieve veehouderij. Het accent zal liggen op de export van producten en de export van kennis.

Ochtendsessie: Emissie beperking

1. Methaanemissies uit de rundveehouderij: meten aan stal en dier
Nico Ogink (WUR)

Melkveestallen zijn een belangrijke bron van broeikasgassen door de productie van methaan door dier en mestopslag. De presentatie gaat in op het meten van methaanemissies, zowel op dier- als stalniveau.

2. Emissie reductie (ammoniak) geitenhouderij
Bennie Delfsma/Joost van der Meulen (Animal Live Plus/ Goat Support Holland)

In de geitenhouderij is sterke behoefte aan goed werkend emissiearme systemen. De techniek van Animal Life Plus richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van de dieren en tegelijk verlagen van de milieuemissies door gebruik van microbiologische componenten die middels een automatisch sproeisysteem verspreid worden in de stal.

3. Emissie leghennen met ECO units
Thijs van Beers (MSc Biosystems Engineering, Vencomatic, stagiair)

Door Vencomatic is de ECO unit ontwikkeld als integrale oplossing voor verbetering van het binnenklimaat en afvangen van fijnstof en ammoniak. Tijdens de presentatie wordt het nieuwe concept gepresenteerd evenals de resultaten van o.a. klimaat- en emissiemetingen aan een praktijkstal met 24000 hennen.

Middagsessie: Markt concepten/ vermarkting duurzaamheid

4. Pluimveehouderij in Balans
Jan Kuijpers (Kuijpers Kip)

Kuijpers Kip heeft een pluimveevlees concept ontwikkeld waarnaar de beste balans is gezocht tussen dierwelzijn, milieu, arbeid vriendelijkheid en voedselveiligheid. In deze ontwikkeling is gestreefd naar win, win, win situaties te creëren. Vanuit deze gedachte zijn er mooie ontwikkelingen voort gekomen die we in ons concept hebben verwerkt. Hierdoor is het concept op een hoog niveau diervriendelijk en milieuvriendelijk geworden.

5. Keten Duurzaam Varkensvlees
KDV Mark van den Eijnden

Keten Duurzaam Varkensvlees – KDV beheert een keten van duurzaam geproduceerd varkensvlees. Ook de effecten op de emissie van broeikasgassen worden hierbij in acht genomen.

6. Certificering van duurzaamheid in de melkveehouderij ‘On the way to PlanetProof zuivel’
Annika de Ridder (Stichting Milieukeur)

Hoe stimuleer je verduurzaming binnen certificatie? Welke afwegingen maak je om integrale verduurzaming in een keurmerk te vangen? Voorbeelden aan de hand van de ontwikkeling van het keurmerk On the way to PlanetProof voor zuivel.

2018

In onze sessies proberen we bedrijfsleven, onderzoek en studenten aan het woord te laten. We organiseren een sessie rond melkvee en een sessie rond intensieve veehouderij. Het accent zal liggen op de export van producten en de export van kennis.

Ochtendsessie: Melkvee

1. “Nederlands kennis sleutel tot vooruitgang in Chinese melkveehouderij”
Atze Schaap (Corporate Director Dairy Development Royal FrieslandCampina NV)

De melkveehouderij in China maakt een snelle transitie door waarbij kleinschalige ‘backyard’ farms verdwijnen en er grote tot zeer grote bedrijven worden gesticht om met moderne technologie meer en betere melk te produceren. Technologie is wereldwijd beschikbaar, maar een integrale ketenaanpak is nodig om output en rendement op niveau te brengen. Samenwerking op Nederlandse leest geschoeid kan daarbij het verschil maken.

2. “De noodzaak van kennis voor export van producten”
Sjaak Bronkhorst (JOZ)

In de presentatie wordt ingegaan op missie en visie van JOZ, de noodzaak van export, omgaan met cultuurverschillen, valkuilen, belang van meerwaarde, kennis als middel om te verkopen en de Nederlandse melkveehouderijsector als exportproduct.

3. “Duurzame energie in export-perspectief”
Bülent Aksay (Voltanea)

Productie van en aandacht voor duurzame energie, zoals biogas en zonne-energie, nemen internationaal toe. Bülent Aksay deelde met ons zijn ervaringen als het gaat om export van de kennis en innovaties.

Middagsessie: Varkens en pluimvee

4. “Innovatieve projecten varkenshouderij met internationale allure en dimensie”
Rosanne Vos (Wageningen University/VIC)

Rosanne Vos combineert werkzaamheden binnen het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel met haar rol als partner van een varkenshouder. Ze is tevens actief binnen de European Pig Producers (EPP), van waaruit ze ons op inspirerende wijze zal vertellen over startende innovatie-projecten met internationale allure.

5. “Lokaal Innoveren, globaal wegzetten”
Dick van de Ven (Vencomatic)

Aan de hand van enkele innovaties binnen Vencomatic heeft Dick v.d. Ven duidelijk gemaakt op welke wijze lokaal (in Nederland) ontwikkelde innovatieve technologische oplossingen op de wereldmarkt toepassing kunnen vinden.

6. PoultryNEXT”
Johan Heeren (Product Manager Digitalisering Agri Firm Feed BV)

Agrifirm is als fabrikant van diervoeders actief in vele landen. Naast voerproductie investeert Agrifirm in kennis en innovatie wat vertaald wordt in praktische oplossingen. Alles met als doel om duurzame, meetbare en relevante waarde te creëren voor boerenerf. Het recent uitgerolde PoultryNEXT is hiervan een voorbeeld. Een datatoepassing wat de volgende stap in de vleespluimveeketen mogelijk maakt. Johan Heeren is verantwoordelijk voor dit systeem en zal toelichten hoe deze innovatie helpt het succes van klanten te vergoten.

2017

Ochtendsessie

De ochtendsessie van de sectie Veehouderijtechniek stond in het teken van stof. De sprekers hebben aandacht besteed aan de aspecten binnen en buiten stallen, alsmede aan mogelijkheden voor stofbestrijding.

1. Ingrid van Dixhoorn (Wageningen Research) is ingegaan op de fundamentele aspecten van de invloed van stof in stallen op de gezondheid en het welzijn van mens en dier: hoe werkt het, hoe is het te verminderen.

2. Albert Winkel promoveerde vorig jaar op de uitstoot van fijn stof vanuit pluimveestallen en heeft ons bijgepraat over de invloed van de uitstoot (emissies) van stof op de omgeving.

3. Tenslotte hadden we Maurice Ortmans van Inno+ als spreker.

Inno+ is reeds jarenlang actief op het gebied van bestrijding van emissies door middel van luchtwassers. Vanuit dit perspectief is hij ingegaan op de wijze waarom luchtzuivering kan worden ingezet om stofuitstoot te verminderen.

Middagsessie

In de middag was het programma gecentreerd rond de melkkoe. In de melkveehouderij wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van technologie om de veehouder te ondersteunen.

4. Kees van Reenen (Wageningen Research) vertelde ons over GPS-beweidingsonderzoek op Dairy Campus. Met andere woorden: het managen van de weidende koe met behulp van satelliet-technologie.

5. Een aansprekende melkveehouder heeft ons bijpraten over de praktische kant van ondersteunende technologie.

Tenslotte sprak Linda Meijer van Nedap over “Precision Dairy Farming”, waarbij ingegaan is op de wisselwerking tussen management, koegedrag (gemeten met sensoren) en koegezondheid. Monitoring van vreetgedrag was hier een onderdeel van.

2016

“Techniek voor kwaliteit”

Ochtendsessie: Naar kwalitatief hoogwaardige productietechnologie

1. Techniek kwaliteit en de klant
Dhr. Chris van Erp (Lely)

2. Sensorsystemen helpen veehouderij bij managen van het melkvee
Dhr. Pieter Hogerwerf (WUR Livestock Research)

3. Bepaling urine plas oppervlak t.b.v. ammoniakemissiemodel in relatie tot type stalvloer
Dhr. Dennis Snoek (WUR)

Middagsessie: Milieu- en productkwaliteit door hoogwaardige technologie

4. Sensorsystemen helpen veehouderij bij managen van het melkvee
Dhr. Koos Verloop (WUR Plant Research International)

5. Ontwikkeling in België (PAS, Ammoniak)
Dhr. Philippe van Overbeke (ILVO)

6. “Grading Chickens”, beeldverwerking aan de slachtlijn van vleeskuikens
Dhr. Hans Izeboud (Aris BV)

7. Data-analyse als management tool voor de varkenshouderij
Dhr. Twan van Dijk (Agrisyst)

2015

Ochtendsessie: ‘Robuuste veehouderij’ in perspectief

1. Zorgvuldige veehouderij
Kees-Jaap Hin (Hin Strategisch Advies)

Kees-Jaap Hin gaat, vanuit zijn werkzaamheden als strategisch adviseur in op de vraag of het mogelijk is om de beleving uit de stad te koppelen aan een rationele ontwikkeling van de veehouderij. Dit levert boeiende gezichtspunten op die aansluiten bij de vraag hoe een robuuste veehouder in de toekomst vormgegeven kan gaan worden.

2. De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector 
Margreet Hovenkamp (NZO)

Margreet Hovenkamp is programma manager Kwaliteit en Technologie bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Wat de zuivelsector bindt zijn de gezamenlijke belangen op gebied van kwaliteit en voedselveiligheid van rauwe melk. Met name het vermogen om goed in te spelen op enerzijds de steeds hogere voedselveiligheidseisen uit de markt en anderzijds de (door economie en duurzaamheid gedreven) dynamiek van de omgeving waarin de primaire sector zich bevindt. Positieve ontwikkelingen in de primaire sector kunnen een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het eindproduct. Daarom is het belangrijk om bij deze ontwikkelingen ook een focus op melkkwaliteit te houden. Aan de hand van een voorbeeld van vrijloopstallen wordt de noodzaak van deze aanpak toegelicht.

3. Recente ontwikkelingen binnen de melkveehouderij op het gebied van milieu: Besluit Huisvesting en Programmatische Aanpak Stikstof
Wiebren van Stralen (LTO)

Wiebren van Stralen is beleidsadviseur bij LTO op het gebied van mest en ammoniak. In die hoedanigheid zit hij regelmatig aan tafel met de beleidsmakers vanuit de Nederlandse overheid. Hij praat ons bij over de kansen en bedreigingen voor met name de melkveehouderij als het gaat over bedrijfsontwikkeling en mestverwerking op boerderijschaal. Ook wordt ingegaan op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die er voor gaat zorgen dat de vergunningverlening rond Natura2000-gebieden in Nederland weer wordt vlotgetrokken

4. De Brabantse Zorgvuldigheids Score
Jos van Lent (beleidsmedewerker Provincie Noord-Brabant)

Brabant heeft de ambitie vóór 2020 een Zorgvuldige Veehouderij te realiseren. Eén van de instrumenten om dat te bereiken is de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is. De BZV is een objectieve maat voor zorgvuldigheid. De veehouder heeft de keuzevrijheid om zijn pakket van verbeteringen zelf samen te stellen. Met de BZV krijgt een veehouder inzicht in de zorgvuldigheid van zijn bedrijf: de gezondheid van mens en dier, dierenwelzijn en de effecten op de omgeving: geur, fijnstof, endotoxines, ammoniak, biodiversiteit, mineralenkringlopen en verbinding met de omgeving.

Middagsessie: Innovaties voor een robuuste veehouderij

5. Hy-care: een robuust systeem voor varkens
Victor van Wagenberg (MS Schippers)

Het Hy-Care systeem voor kraamzeugen en gespeende biggen kenmerkt zich door het vermijden van kruisbesmetting tussen hokken/ diergroepen, wat leidt tot een sterk verbeterde gezondheidstoestand en een vermindering van het medicijngebruik met als resultaat optimale productieresultaten. Dit systeem is de laatste 2 jaar ontwikkeld door MS Schippers met bijdrage van Bsc student Roy Raedts op gebied van 3-D klimaat simulatie.

6. Kringloopwijzer als instrument om de milieuprestatie van melkveebedrijven in beeld te krijgen
Michel de Haan (WUR Livestock Research) en Frans Aarts (WUR Plant Research International)

Van generiek naar bedrijfsspecifiek. Via de KringloopWijzer kan de veehouder aantonen wat zijn echte milieuprestaties is. De ambitie is dat de melkveehouder beloond wordt voor een goede prestatie. Bijvoorbeeld door meer ontwikkelingsruimte of minder kosten. Dit is al aan de orde bij de excretie van N en P door melkvee en er liggen openingen bij bemestingsnormen van fosfaat. Maar ook op andere milieuthema’s kunnen overheid en bedrijfsleven sturen op de milieuprestaties.

7. Mestverwerking in een robuuste veehouderij: innovaties, milieueffecten, nutriënten kringloop
Jerke de Vries (Van Hall Larenstein University of Applied Sciences) en Nico Verdoes (Wageningen UR Livestock Research)

In deze co-productie gaan we in op de innovaties in de mestbewerking en op de uitdagingen waarvoor we nog staan. De uitdaging is om het product mest op een duurzame manier te integreren in de dierlijke productieketen: van grondstoffen tot meststoffen.

8. Freek Leijten (Vencomatic Group)

Met behulp van het X-treck systeem is het mogelijk om vleeskuikens uit te broeden in bestaande vleeskuikenstallen. De eerste praktijkresultaten zijn bekend, veelbelovend en worden vandaag gepresenteerd!

Secties

Sectie Openteelten

LEES MEER

Sectie Glastuinbouw

LEES MEER

Sectie Veehouderij

LEES MEER

Sectie Spil

LEES MEER

Copyright | Privacybeleid
  • Event Organizers
  • Event Venues
  • Geslaagd NVTL bedrijfsbezoek bij Taks
  • NVTL Bedrijfsbezoek Taks
  • Organizer Dashboard
  • Submit Organizer Form
  • Submit Venue Form
  • Venue Dashboard
  • NVTL Jaarcongres 2021
  • NVTL Jaarcongres 2022
  • NVTL Jaarcongres 2023
  • NVTL Jaarcongres 2023 – Sprekers
  • NVTL Jaarcongres 2024
    • Sprekers
  • NVTL Jaarcongres 2025
    • Aanmelden
    • Sprekers
  • Bestuur
  • Contact
  • Sponsoring Jaarcongres
  • Home
  • Lidmaatschap
  • Bezoek ATH met geleide rondgang – Mestverwerking & Autonome technieken
  • Event omtrent het thema optisch sorteren – 18 februari 2025
  • Informatieavond Vision & AI
  • MKB Agrifood Event 10 September 2024
  • Secties
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
    • Sectie Veehouderij
  • Sentech Event – Sensorinspiratie voor de Agro-engineer
  • Studiedag/Jaarcongres
    • Jaarcongres 2021
      • Akkerbouw
      • Gesloten teelten
      • Koffiecorner
      • SPIL Virtual Exposition
      • Theaterzaal – Plenaire programma
      • Veehouderij
    • Studiedag 2015
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2019
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Aanmelden Scriptieprijs AgTech HAS/HBO
NVTL

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden.
U kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of ze uitschakelen in de .

NVTL
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacybeleid

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt Noodzakelijke Cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies van derden

Deze website maakt gebruik van Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's.

Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!