NVTLNVTLNVTLNVTL
  • Home
  • Lidmaatschap
    • Aanmelden Lidmaatschap
  • Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2023
      • NVTL Jaarcongres 2023
      • Sprekers
      • Aanmelden
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Sponsoring Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2022
    • NVTL Jaarcongres 2021
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Studiedag 2019
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2015
  • Secties
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Veehouderij
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
  • Bestuur
  • Contact

Sectie Openteelten

De sectie Openteelten heeft de afgelopen jaren verschillende sessies georganiseerd voor het Jaarcongres (voorheen Studiedagen).
Hieronder kunt u meer informatie vinden over de presentaties van verschillende jaren.

2019

Ochtendsessie: De ecologie centraal

1. Niet de techniek maar de ecologie als leidend
Dirk van Apeldoorn (WUR)

De afgelopen 50 jaar is de technische ontwikkeling van machines en werktuigen leidend geweest bij de invulling van de teeltsystemen. Het wordt tijd om de ecologie als leidend ontwerpprincipe te stellen en de techniek de ecologie te laten ondersteunen. Dirk van Apeldoorn laat zien wat agro-eco technologie kan opleveren.

2. Forward Farm – High tech meets nature
Hinse Boonstra (Bayer)

Op de Forward Farm van Bayer in Abbenes worden vele technieken en methoden om de duurzaamheid van de teelt te verbeteren in de praktijk gedemonstreerd. Welke rol speelt de ecologie daarbij?

3. Innovation in precision weed control
Lauwrens Struik (Steketee)

Nieuwe technologieën betreft o.a. camerabeelden die nauwkeurig de positie van cultuurplanten bepalen. Dat maakt het mogelijk om zoveel mogelijk onkruid- en opslagplanten te verwijderen, zonder de cultuurplanten te raken. Optioneel in combinatie met rijenbespuiting of plant specifieke bespuiting. Onderscheidende cameramodules zijn ontwikkeld voor diverse gewaskleuren en/of het planten tellen, het groenoppervlak hiervan meten en de verkleuring vastleggen

4. Flevoland Agrarisch Collectief: werkt aan bodem
Anna Zwijnenburg (Coöp. FAC)

Zonder een goede waarneming kunnen zo maar verkeerde keuzes worden gemaakt. Dat geldt ook voor bodem. Telers kunnen allerlei data verzamelen over bodem, maar daar is een goede visuele beoordeling onmisbaar bij. Zicht op de Bodemstructuur leert telers om zelf de bodem te kunnen beoordelen. Het FAC coördineert de uitvoering van dit project.

Middagsessie: Energiegebruik op het boerenbedrijf

5. Energietransitie: hoe voorzien we in onze energiebehoefte?
Kees de Gooijer (TKI-Agrifood)

Hoe ontwikkelt het energiegebruik zich in de landbouw en welke alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn bruikbaar. Voor het zwaardere werk zijn accu’s geen oplossing. Wat wel? Waterstof? Maar is het wel veilig? Andere opties? Wat zijn de voor- en nadelen? Zien we teveel beren op de weg?

6. Smart grid toepassingen in de landbouw
Gerard Migchels (WLR)

Op het landbouwbedrijf zijn duurzame energiebronnen (windmolens, zonnecellen) niet in balans met de energievraag. Wat zijn de mogelijkheden om dit te optimaliseren? Hoe kunnen energiebuffers hiertoe bijdragen? Welke mogelijkheden zijn er nu al en wat zit er aan te komen?

7. De methaan trekker: het alternatief voor diesel
Tomas Lekens (New Holland Benelux)

Dieselmotoren moeten aan steeds hogere emissienormen voldoen. Fossiele brandstoffen zijn eindig. Waarom gelooft New Holland in de methaan trekker als alternatieve oplossing?

8. Deze sessie wordt afgesloten met een plenaire discussie

2018

Ochtendsessie: Nederland loopt voorop……

1. Smaragd– lichte mechanisatie in een high tech landbouwsysteem
Jan Kamp – PAGV

De landbouwmechanisatie heeft zich de afgelopen 40 jaar gericht op de ontwikkeling van steeds grotere en zwaardere machines. De gevolgen voor de bodem zijn desastreus: 90% van de Nederlandse bodem is verdicht. Tijd voor een nieuwe wind: onbereden bedden, bewerkt door lichte kleine machines. In het project Smaragd wordt gewerkt aan oplossingen. Jan Kamp (projectleider) licht de aanpak en oplossingsrichtingen toe.

2. Bodemvruchtbaarheid: in de hand van de boer
Martin Dekker – Soil Cares

Elke teler weet dat er veel variatie is binnen zijn perceel, maar toegang tot betrouwbare, praktische informatie om bodemvruchtbaarheid gedurende het seizoen en heel lokaal te managen is nauwelijks voorhanden. Bestaande analysemethodes via laboratoria zijn duur, tijdrovend en ingewikkeld. Soil Cares biedt oplossingen, waarbij met (infrarood en Xray) sensoren in combinatie met een eigen ontwikkelde bodem database, heel lokaal en gedurende het groeiseizoen praktische informatie over de nutriënten in de grond kan worden gegeven. Snel, betrouwbaar en betaalbaar.

3. NEED Farming – elke plant individueel verzorgd
Peter Millenaar – Agrifac

NEED Farming is een landbouw management methode gebaseerd op observatie, meting en reagerend op inter- en intra-veld variatie in gewassen per plant. Om de volgende stap in de landbouw te maken, hebben we behoefte (NEED) aan zorg op plantniveau. Terug naar de basis van het boer-zijn, maar met de nieuwste technologieën. Zorgen voor de specifieke behoeften van elke plant in plaats van de gemiddelde behoefte van een geheel veld.

4. Hoe denkt een grote groenteteler over innovatie
Gj. Giesberts en Frans Nouws – Homburg

De teelt van vollegrondsgroente (o.a. ijsbergsla) heeft een enorme schaalvergroting doorgemaakt. Om tot een optimale productie te komen is er op het bedrijf op veel terreinen geïnnoveerd, in samenwerking met o.a. Homburg Machinebouw. Eén spoor is het gebruik van sensoren en hiermee inspelen op verschillen in de bodem. In een inspirerende lezing geven zij een inkijkje in het groenteteelt bedrijf Nouws (120ha) en presenteert Frans Nouws zijn filosofie als het gaat om (technische) innovatie.

Middagsessie: De wereld kijkt naar ons…..

5. Akkerweb – data direct in actie
Marcel Bonder – Akkerweb

Om precisielandbouw tot een succes te maken, moet veel geodata beschikbaar zijn voor de boeren. Akkerweb verbindt, volledig geautomatiseerd, een groot aantal externe bronnen aan perceel specifieke data van boer. Het resultaat is een voor de boer zeer handig en laagdrempelig werkwijze om deze data voor hem aan het werk te zetten.

6. Smart AKIS – uitwisseling van de nieuwste ontwikkelingen
Harm Brinks (Delphy)

In het Smart AKIS project worden internationaal een inventarisatie gedaan naar toepassingen in het domein van Smart Farming Technologies: the internet of things (IoT), sensoren & actuators, geo-positionering systemen, Big Data, Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s), drones, robotica etc. Het idee hierachter is dat landen veel van elkaar kunnen leren. Wat zijn de verwachtingen van de boeren? Aan welke informatie hebben boeren en adviseurs behoefte? Een inleiding met de nieuwste inzichten die het project tot nu toe heeft opgeleverd.

7. Agro Food Robotica in Wageningen
dr.ir. Gert Kootstra (WU–Agrarische Bedrijfstechnologie)

Agrorobotica gaat ook in de agrarische sector een belangrijke rol spelen. Gert Kootstra werkt aan een reeks van toepassingen en schetst de uitdagingen en oplossingsrichtingen van robotica voor de sector. Een breed scala van toepassingen passeert de revue.

8. Technieken in de plantenveredeling (w.o. CRISPR-Cas)
Jan Schaart (WR – Plant Breeding)

Plantenverdeling is belangrijk voor productie van gewassen met een hoge productie, een hoge kwaliteit en geschikt voor duurzame teelt in een veranderend milieu. Veredeling van gewassen is echter vaak een lastige en tijdrovende activiteit. Nieuwe plantenveredelingstechnieken kunnen het veredelingsproces aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen. Aan de hand van een aantal voorbeelden schetst Jan Schaart de potentie van nieuwe technieken zoals cisgenese, genome editing met CRISPR-Cas en inductie van vroege bloei voor veredeling van gewassen demonstreren.

2017

Ochtendsessie

1. Rijpaden als systeem van de toekomst
ir. W. Sukkel (WUR Praktijkonderzoek AGV)

In Lelystad worden in een langjarige systeemproef BASIS de gevolgen van onbereden stroken en niet-kerende grondbewerking in kaart gebracht. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de effecten op de bodemverdichting, maar ook de biodiversiteit in de bodem en de opbrengsteffecten worden nauwkeurig gemonitord. Uiteraard wordt stilgestaan bij de (knelpunten van de) mechanisatie die in dit bedrijfssysteem gebruikt wordt.

2. De natuurlijke kracht van een perceel: Field Script
dhr. D. Hyndrikx (Monsanto)

Hoe benut je de natuurlijk kracht (variatie) van een perceel? Monsanto heeft daartoe Field Script ontwikkeld in samenwerking met Climate Corp (USA). Op basis van een bodemscan wordt de raskeuze en zaaidichtheid geadviseerd. Door monitoring met satellieten en verzamelen van oogstgegevens is het mogelijk om tot een verbeterde aanpak te komen voor het volgende teeltseizoen. De aanpak en ervaringen worden met u gedeeld.

3. Interactie Boer – Natuur: de praktijk in de Hoekse Waard
ir. P. Lerink (HWodka)

Akkerbouwers in de Hoeksche Waard werken aan vitale, grootschalige akkerbouw in een rijk, kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. Een goede inbedding van de bedrijfsactiviteiten in de natuurlijke omgeving is van groot belang om de bedrijfsvoering toch efficiënt te kunnen uitvoeren. Hoe kunnen we hen technisch faciliteren?

4. Discussie

Middagsessie

5. Duurzaam telen met mais
ir. J. Verhoeven (WUR Praktijkonderzoek AGV)

Dit langjarige project is gericht op verduurzaming van maisteelt in Nederland, dit in samenwerking met een groot aantal erfbetreders. In het project is speciale aandacht voor de bodem (o.a. organische stof, mineralenbalans), tevens wordt gekeken naar het optimaliseren van het gehele teeltsysteem. Diverse technieken worden daarbij ingezet (ploegen-spitten-minimum tillage, GPS zaai en bemesten, grasonderzaai, etc..). Dit alles moet leiden tot een duurzame teelt met een optimale opbrengst in kwantiteit en kwaliteit

6. Biologisch Dynamisch telen
dhr. A. van Nieuwenhuyzen, Biddinghuizen

Verantwoordelijk willen zijn voor het product totdat het in de winkel ligt. Je uiterste best doen om een zo mooi mogelijk product op een zo vriendelijk mogelijke manier te produceren. Als rentmeester van je grond wil je deze in optimale staat doorgeven aan je opvolgers. De ervaring leert dat de natuur een heel erg groot oplossend vermogen heeft, het komt er op aan om deze op het juiste moment te ‘helpen’. Biologisch Dynamisch telen stelt extra eisen aan planning en organisatie, waarbij de juiste timing én slagkracht de sleutelwoorden zijn

7a. Mengteelten hebben potentie
dr.ir. TJ. Stomph (WUR – Centre for Crop System Analysis)

Er is een toenemend aantal studies dat laat zien hoe meer binnenveld diversiteit tot productievere en robuustere agro-ecosystemen leidt. Tot nog toe gebruiken we van alle manieren om diversiteit te versterken een zeer kleine fractie. Nieuwe technieken (drones, robots), gekoppeld aan lange termijn databanken en modellen maken een fundamenteel ander ontwerp van productiesystemen mogelijk die het gebruik van die diversiteit te ondersteunen. Die kansen moet we aanpakken om niet voor langere tijd aan suboptimale systemen vast te zitten.

7b. Rol van de techniek bij mengteelten
dr.ir. J. IJsselmuiden (WUR – Agrarische Bedrijfstechnologie)

Precisietechnieken kunnen de invoering van mengteelten bevorderen. In deze lezing passeren de recent uitgeteste concepten de revue en komen ideeën voor verdere optimalisatie aan de orde.

8. Discussie

2016

Ochtendsessie: Techniek en Teelt – voor een optimale kwaliteit

1. Kwaliteit aardappel als grondstof voor fritesindustrie
Dhr. L. Boer (Farm Frites)

Als grote fritesverwerker werkt Farm Frites nauw samen met haar toeleveranciers om tot een optimale grondstofvoorziening te komen. Alles draait om een optimale kwaliteit, waar de teler een belangrijke rol vervult. Farm Frites geeft een inkijk in de manier waarop hier structureel aan gewerkt wordt en de rol van techniek hierin

2. Teeltkwaliteit: hoe optimaliseer je de opbrengst en kwaliteit tijdens de teelt?
Dhr. A. Venhuizen (Agrifirm)

Nieuwe precisietechnieken maken het mogelijk om beter in te spelen op variatie tussen en binnen percelen. Agrifirm investeert in kennisontwikkeling om bij te dragen aan een verdere optimalisering van het opbrengstvermogen met minimale inputs. Het opbrengstvermogen van het perceel speelt hierbij een belangrijke rol.

3. Optimale bewaring product door goede luchtverdeling
ir. H. Gude (WUR)

Een gelijkmatige luchtverdeling in de bewaarplaats is de sleutel tot een optimaal klimaat, tegen minimale energiekosten. PPO Bollen, Bomen & Fruit heeft energiebesparingsmogelijkheden bij de bewaring van bloembollen onderzocht. Het draait hierbij om 1)een gelijkmatige luchtverdeling door aanpassingen aan bewaarruimte, stapeling en installatie, 2) het regelen van de ventilatie op basis van grenswaarden van vocht, CO2 en (soms) ethyleen. Veel inzichten en innovaties zijn direct toepasbaar in de bewaring van akkerbouwproducten en fruit.

4. Sensing technieken voor sturing teelt en bemesting
Dhr. D. Gesink (akkerbouwer)

Dhr. Gesink teelt granen en pootaardappelen op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Vierhuizen. Hij past op het eigen bedrijf en in projecten al jaren sensing technieken toe voor gewasgroei en stikstofopname. Hij bemest zijn gewassen “variabel” en vergelijkt deze data met opbrengst-metingen. Dhr. Gesink presenteert zijn aanpak, resultaten en visie op sensing gestuurde teelt.

Middagsessie: Nieuwe technologie en haar bijdrage aan de productie

5. Veldleeuwerik en maatschappelijk verantwoord ondernemen
ing. A.J. Olijve (Veldleeuwerik)

De kwaliteit van de agrarische productie bestaat niet alleen uit productkwaliteit, ook de wijze waarop het product tot stand komt is van belang. Veldleeuwerik zet in op het stap voor stap implementeren van duurzame productiemethoden op het akkerbouwbedrijf. In veel gevallen speelt de inzet van techniek (denk aan bodemverbetering, driftreductie, energiebesparing, precisietechnieken) een rol om duurzaam te produceren. Tijdens de inleiding komt de vertaling van de Veldleeuwerik visie naar de praktijk uitgebreid aan de orde, resulterend in een maatschappelijk verantwoorde productie.

6. Technologie voor het sorteren op interne en externe kwaliteit
dhr. R. Peters (Aweta)

De huidige eisen die consumenten aan de kwaliteit van groente en fruit stellen wordt steeds hoger. Voor een deel is dit op te lossen door intensievere menselijke inspectie, echter dit heeft een niet op de consument te verhalen kosten verhogend effect. Andere aspecten van kwaliteit zijn aan de buitenzijde zelfs onzichtbaar en daardoor met menselijke inspectie onmogelijk. Camera systemen en sensoren met spectrale analyse bieden uitkomst voor deze problemen

7. Hybride aardappelveredeling op weg naar de markt
Dhr. P. Lindhout (Solynta)

Rassenontwikkeling vormt de basis voor steeds betere rassen met hoge ziekteresistentie en opbrengstpotentie. De traditionele aardappelveredeling heeft al veel opgeleverd, maar heeft haar beperkingen, vooral in het gericht veredelen op specifieke eigenschappen. Gentechnologie (waaronder cysgenese) doet zijn intrede, maar stuit op maatschappelijke weerstand. Hybride veredeling wordt voor veel gewassen gebruikt en gaat ook toegepast worden in de aardappelveredeling. De betekenis van deze nieuwe technieken worden in perspectief geplaatst door Solynta.

8. Precisiebemesting en optimalisatie van mineralen kringlopen met NIRS technologie
Dhr. Philipp Heck / Dhr. Jørgen Audenaert (John Deere)

John Deere heeft een systeem voor precisiebemesting ontwikkeld waarbij met NIRS techniek de gehalten van mineralen als stikstof, fosfaat en kali maar ook drogestof gehalte van drijfmest tijdens het toedienen continu worden gemeten. Er kan dan op basis van actuele gehaltes worden gedoseerd in kg/ha door het automatisch regelen van de rijsnelheid van de trekker in combinatie met regeling van de afgifte (debiet) van de bemester, zodanig dat de mineralen precies in de juiste hoeveelheden plaats specifiek kunnen worden gedoseerd. Daarbij kan in combinatie met opbrengstpotentiekaarten ook rekening worden gehouden met verschillen in een perceel om mineralen kringlopen verder te optimaliseren. De inleiders zijn intensief betrokken bij ontwikkeling en toepassing van de techniek en zullen de laatste stand van de techniek toelichten.

2015

Ochtendsessie: Robuuste agroproductiesystemen door aandacht voor bodem en gewas

1. Een robuuste bodem als basis voor agroproductiesystemen
prof. dr.ir. Johan Bouma (emeritus hoogleraar bodemkunde, Wageningen Universiteit)

De principes van de precisielandbouw spelen een overtuigende rol bij het vormgeven van toekomstige agroproductiesystemen. Wel ligt daarbij nu een accent op gebruik van moderne sensoren en informatiesystemen gericht op de plant. Daarbij speelt de bodem vooral indirect een rol via de bemesting en de toediening van biociden, waarbij door optimale toediening verontreiniging van bodem, oppervlakte- en grondwater wordt voorkomen. Omdat landbouwmachines steeds zwaarder worden verdient echter de bodemverdichting meer aandacht, omdat deze de productie sterk negatief kan beïnvloeden en eenmaal ontstane verdichtingen vaak moeilijk zijn op te heffen. De verdichting en de daarmee samenhangende berijdbaarheid en bewerkbaarheid verschillen sterk in verschillende bodems, maar zijn in alle gevallen een functie van het vochtgehalte. Nu dat vochtgehalte via sensoren of real-time modelling goed kan worden gekarakteriseerd, ontstaat de mogelijkheid om ook het mechanisch gedrag van de bodem mee te nemen in de precisielandbouw en het belang daarvan zal nader worden toegelicht.

2. Boeren met diversiteit binnen percelen
ir. Wijnand Sukkel (Wageningen UR PPO)

Binnen percelen kan op allerlei manieren diversiteit (als tegenhanger voor monocultuur) worden gecreëerd. Dit leidt tot robuustere systemen qua waterbuffering, bemesting en ziektegevoeligheid. Vormen van intercropping op verschillende schaalniveaus maar ook onder- of mengteelten passeren de revue.

3. 365FarmNet als systeem voor verbetering robuustheid
Patrick Honcoop Msc. (Product Management 365FarmNet Group)

365FarmNet is een nieuw online bedrijfsmanagementsysteem dat vorig jaar in Duitsland is gelanceerd. Alle basisregistraties zijn mogelijk, maar de kracht van het systeem is de flexibele uitwisseling van data tussen de verschillende partners van een boerenbedrijf. Het aantal sensors neemt snel toe en daarmee ook de hoeveelheid verzamelde data. De meerwaarde van deze data komt pas werkelijk tot stand als deze eenvoudig met elkaar gecombineerd kan worden. Dit maakt verrassende koppelingen mogelijk die bijdragen tot het sluiten van kringlopen. Hoe hieraan bijgedragen wordt en hoe 365FarmNet zijn visie gaat realiseren, komt voorbij in de presentatie.

4. Effect van schaalgrootte op bodemverdichting
Krijn Schetters MSc / prof. dr.ir. Eldert van Henten

Als onderdeel van de master Biosystems Engineering heeft Krijn Schetters een modelstudie gedaan naar het effect van schaalgrootte van suikerbietenoogsters op bodemverdichting. Dit leverde verrassende inzichten op. Door verblijf in het buitenland zal prof. van Henten de resultaten presenteren.

Middagsessie: Technische ontwikkelingen ter ondersteuning van meer robuuste productiesystemen

5. Multitool trac als lonkend perspectief?
Dhr. Kees Steendijk (Akkerbouwer)

Akkerbouwer Kees Steendijk heeft een duidelijke visie als het gaat om rijpaden en minimale grondbewerking, een visie die hij ook op het eigen bedrijf toepast. Om die reden is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Multitool trac. Naast zijn visie en ervaringen zal hij inzicht geven in de overwegingen die bij het ontwerp speelden en hoe dit heeft uitgepakt.

6. Rijenbemesting en striptill bemesting hebben toekomst!
ir. Gerard Meuffels (Wageningen UR – PPO AGV)

Organische mest is een waardevolle meststof voor plantentelers. Door de verdere aanscherping van het mineralenbeleid wordt de plaatsing van (organische) meststoffen steeds belangrijker om te komen tot een goede benutting van de mineralen. Het toepassen van organische mest in de rij is de laatste jaren sterk in de belangstelling komen te staan. Uit onderzoek is gebleken, dat met name in het gewas mais een betere benutting van organische mest kan worden gerealiseerd door deze in of vlak naast de rij te plaatsen. Recente onderzoeksresultaten, de relatie naar bodemomstandigheden én technische ontwikkelingen komen ruimschoots aan bod.

7. Banden, schakel tussen techniek en bodem
G. Vinkers en J. Reedijk (Alliance Tire Group)

Alliance Tire Group draagt bij aan het in stand houden én verbeteren van de gezondheid van de bodem, bouwvoor én ondergrond, door onder de gegeven omstandigheden de juiste bandenkeuze en toepassing te combineren. De mogelijkheden van de nieuwste bandentechnologie, zoals IF/VF en high speed flotation, passeren de revue en wordt ingegaan op de specifieke eigenschappen die bodemgezondheid en bedrijfseconomie doet samengaan.

8. Data delen rendeert!
Ir. Conny Graumans (AgroConnect)

Agrifirm, Suiker Unie, Avebe, Nedato en CZAV werken samen met Agrovision en CropR / Dacom aan het verbeteren van de data-uitwisseling in de akkerbouw om een einde te maken aan eiland automatisering. In plaats van het inrichten van één centraal register is gekozen voor standaardisatie van koppelvlakken. Inzicht wordt gegeven in de drijfveren voor agribusiness, de aanpak, het resultaat en de uitdagingen. En hoe dit bijdraagt aan verbetering van de bedrijfsvoering. Nieuw is het gebruik van geo-informatie. Eenmalige vastlegging en meervoudig gebruik blijft het devies, maar hoe zorg je nu dat de teler de regie houdt over de eigen gegevens?

Secties

Sectie Openteelten

LEES MEER

Sectie Glastuinbouw

LEES MEER

Sectie Veehouderij

LEES MEER

Sectie Spil

LEES MEER

Copyright | Privacybeleid
  • Home
  • Lidmaatschap
    • Aanmelden Lidmaatschap
  • Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2023
      • NVTL Jaarcongres 2023
      • Sprekers
      • Aanmelden
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Sponsoring Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2022
    • NVTL Jaarcongres 2021
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Studiedag 2019
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2015
  • Secties
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Veehouderij
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
  • Bestuur
  • Contact
NVTL

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden.
U kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of ze uitschakelen in de instellingen.

NVTL
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacybeleid

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt Noodzakelijke Cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies van derden

Deze website maakt gebruik van Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's.

Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!