NVTLNVTLNVTLNVTL
  • Home
  • Lidmaatschap
    • Aanmelden Lidmaatschap
  • Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2025
      • NVTL Jaarcongres 2025
      • Sprekers
      • Aanmelden
    • NVTL Jaarcongres 2024
      • NVTL Jaarcongres 2024
      • Sprekers
    • NVTL Jaarcongres 2023
      • NVTL Jaarcongres 2023
      • Sprekers
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Sponsoring Jaarcongres
    • NVTL Jaarcongres 2022
    • NVTL Jaarcongres 2021
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Studiedag 2019
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2015
  • Secties
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Veehouderij
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
  • Bestuur
  • Contact

NVTL Jaarcongres 2023 – Sprekers

Je ziet hier slechts een selectie van de sprekers (bekijk hier het volledige programma en een overzicht van alle sprekers).

Keynote speaker: Bart Bremmer

Naar zero emissie: Gedrag en motivatie bepalend voor effectiviteit van technische oplossingen

Bart Bremmer houdt zich als innovatiesocioloog bezig met hoe verandering in de landbouw werkt, en op welke manier we daar sturing aan kunnen geven. Aan de ene kant kijkt hij daarbij met een transitiebril naar hoe het voedselsysteem als geheel beweegt. Aan de andere kant kijkt hij naar de positie van individuele boeren, erfbetreders en beleidsmakers in dat veranderende systeem, en wat hen drijft om te doen wat ze doen. De laatste tijd houdt Bart zich vooral bezig met het vraagstuk van ‘het peloton’ onder de boeren. Wat hebben zij nodig om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen; wat helpt hen om stappen te zetten naar een landbouw die beter aansluit bij de veranderende maatschappelijke eisen? Bart kijkt hiervoor naar het snijvlak tussen praktijk, techniek en beleid. Recent schreef hij – mede vanuit dat perspectief – samen met Wageningen Livestock Research een rapport over de effectiviteit van emissiearme stalsystemen.

Alexander Boedijn

Van afvalstromen naar kringlopen: circulaire glastuinbouw

De glastuinbouw is een innovatieve sector die hoge kwaliteit groente, fruit en planten produceert en op veel vlakken zeer efficiënt met grondstoffen omgaat. Neem bijvoorbeeld het recirculeren van water en meststoffen in de kas. Toch zijn de productieketens veelal lineair, niet circulair. Voor grondstoffen is de glastuinbouw namelijk, net als veel andere sectoren, afhankelijk van natuurlijke reserves die over de hele wereld verspreid liggen. Denk aan aardgas voor energie en CO2. Of aan fosfaatgesteente (P) en potas (K) dat uit mijnen wordt gewonnen om meststoffen van te maken. Basalt en veen voor substraat. Ruwe olie voor plastic. In deze presentatie gaan we in op de vragen: “Hoe bouwen we het gebruik van primaire grondstoffen af en gaan we van afvalstromen naar kringlopen?”

Alvast inlezen: bekijk hier de website Naar een Circulaire Glastuinbouw.

Ir. Alexander Boedijn is onderzoeker bij de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Hij heeft een achtergrond in Werktuigbouwkunde (BSc, TU Delft) en Biosystems Engineering (MSc, Wageningen University & Research). Zijn focus ligt op de onderwerpen circulaire glastuinbouw en klimaat- en energiesystemen in de kas. Met circulariteit en duurzaamheid als leidraad houdt hij zich binnen projecten bezig met data-analyses, visualisatie, materiaalstroomanalyse en cross-sector initiatieven. Daarnaast draagt hij bij aan educatieve projecten zoals KASSIM en de Kaskieswijzer. Meer weten? Bekijk hier zijn publicaties of LinkedIn.

Ir. Alexander Boedijn is a researcher in Greenhouse Technology at the Business Unit Greenhouse Horticulture of Wageningen University & Research. He has a background in Mechanical Engineering (BSc, Delft University of Technology) and Biosystems Engineering (MSc, Wageningen University & Research). His focus is on projects involving greenhouse climate- and energy systems as well as circular horticulture. Within the topics of circularity and sustainability, his applied research activities include data analysis, visualization, material flow analysis and cross-sector initiatives (e.g. aquaponic systems). Want to know more? Check out his research output or LinkedIn.

NVTL abstract Riemens

Maatschappelijk is er de wens tot verlaging van risico’s en vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ( EU: Farm to Fork Strategy, 2020, en NL: Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030). Om de land- en tuinbouw minder afhankelijk te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt aan weerbare teeltsystemen die zoveel mogelijk op preventie gericht zijn. En voor die momenten waarop ingrijpen dan toch nodig is, wordt gewerkt aan een effectief middelen en -maatregelenpakket. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op een toekomstige aanpak van ziekten, plagen en onkruiden volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming die steunt op vijf pijlers: gewasdiversiteit in tijd en ruimte, robuuste rassen, duurzaam bodembeheer, monitoring en evaluatie, en gerichte bestrijding. Het belang van de ondersteunende rol van beslissingsondersteunende systemen, de ontwikkeling van DNA technieken en sensoren om ziekten en plagen te kunnen waarnemen en de ontwikkeling van sensoren en robotica voor een pleksgewijze bestrijding wordt gepresenteerd. In de toekomst moet data-gedreven precisiegewasbescherming de transparante en bewuste inzet van chemische en niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen ondersteunen.

Bio Riemens

Marleen Riemens studied Plant Breeding and Crop Protection in Wageningen. She got her PhD on Ecological Weed Management from Wageningen Universty in 2009. Her specialization is integrated pest and weed management. Topics of previous and current projects are the development of integrated weed management systems, side effects of pesticides on non- target organisms, novel monitoring and detection systems fitting in IPM systems, and cultural and mechanical weed control tools. The crop health research team she leads is developing sustainable solutions for crop protection issues in field crops.

Jihane EL Mahdi

Short description of the work to be presented

A surplus of manure is currently faced and needs to be managed, especially in The Netherlands, and dairy manure has the highest share of production. The current management measures still result in losses to the environment causing serious impacts (climate change, eutrophication, acidification), because the interactions between measures in the chain are limitedly considered. A more holistic management approach (animal house to plant-uptake) using complementary measures was designed, and model results showed that greenhouse gases (GHG), ammonia (NH3) emissions, and phosphorus application excess could be reduced by at least 70%. Experimental verification of these predictions, however, is required to further develop such integrated manure management systems (IS) for application, which was done in this research.

Short Biography

Jihane EL Mahdi, a Moroccan PhD candidate working at the farm technology group at WUR. I have a MSc in organic agriculture from CIHEAM-Bari, Italy and an agricultural engineering degree in management of plant production and environment from IAV Hassan II, Morocco. I am doing my PhD within FertiCycle, which is a project about the upcycling of urban and agricultural wastes to use as biobased fertilizers with optimal agricultural and environmental impacts. It is also an ITN project under the Marie Curie grant. My PhD project is about testing a novel integrated manure management system to reduce emissions and improve fertilizer value of dairy manure.

Thijs van Beers

“Pluimveebedrijf Greenfarm: Gebruikerservaring ECO Air Care systeem en resultaten continue emissiemetingen”

Omschrijving onderwerp ECO Air Care:

Op het bedrijf Greenfarm in Hoogeloon draait sinds mei 2021 het eerste ECO Air Care systeem. Met dit systeem streven we jaarrond naar een optimaal klimaat in de stal voor de vleeskuikenouderdieren. Ook worden met dit systeem de emissies van o.a. ammoniak, fijnstof en geur naar het milieu verminderd. Om de effectiviteit van het systeem vast te stellen is gedurende 1,5 jaar onderzoek gedaan waarbij continue is gemeten met o.a. ammoniaksensoren. Daarnaast staan ook officiële emissiemetingen gepland voor de nieuwe ronde die in januari 2023 wordt opgestart. Ben zal als pluimveehouder tijdens deze presentatie ingaan op de gebruikerservaring met ECO Air Care, Thijs zal als onderzoeker bij Vencomatic Group de werking alsmede ook een deel van de onderzoeksresultaten toelichten.

Biografie Thijs van Beers

Mijn naam is Thijs van Beers, 27 jaar oud en woonachtig te Oostelbeers. Na mijn afstudeerstage in het kader van mijn opleiding Biosystems Engineering aan Wageningen University bij Vencomatic Group ben ik er blijven werken. Sinds begin 2019 maak ik binnen de R&D afdeling van Vencomatic deel uit van het onderzoeksteam, waarbij mijn focus ligt op alle onderzoeken die met klimaat gerelateerde oplossingen te maken hebben, dit zijn voornamelijk de Agro Supply producten met als voorbeeld de ECO Air Care klimaat conditioneringsunits. In mijn rol draag ik bij aan het onderzoeken van de werking en het testen van de kwaliteit van de producten, ook draag ik bij aan de verdere ontwikkeling van de techniek. Daarnaast werk ik aan het opzetten van een manier om continue ammoniakmetingen in (mechanisch geventileerde stallen) mogelijk te maken, wat toegepast kan worden in een mogelijk doelvoorschriftenbeleid toegepast voor emissiemetingen.

Opleiding: BSc. Agrotechnologie en MSc. Biosystems Engineering.
Functie: Researcher bij Vencomatic Group

Dr. A. (Agnes) van den Pol-van Dasselaar MBA

Korte biografie:

Agnes van den Pol-van Dasselaar is lector Grasland en Beweiding aan Aeres Hogeschool Dronten. Zij is gepromoveerd op “Methane emissions from grasslands”. Haar onderzoek richt zich op grasland, ecosysteemdiensten, broeikasgassen, beweiding, mindset en multistakeholderprocessen, vaak in internationale projecten. Als huidige President van de European Grassland Federation is zij actief binnen het Europese netwerk.

Titel bijdrage: Grasland en emissies.

Melkveehouderij en grasland zijn sterk met elkaar verbonden. Het grootste deel van het landbouwareaal in Nederland wordt ingenomen door grasland. Als we op dit Jaarcongres emissies binnen de veehouderij centraal zetten, mag grasland daarom niet ontbreken. In deze presentatie komen alle aspecten van de combinatie van grasland en emissies langs, met speciale aandacht voor koolstofvastlegging in de bodem, methaanemissies en lachgasemissies.

31
januari
2023

Aanmelden NVTL Jaarcongres 2023

Nu aanmelden

Copyright | Privacybeleid
  • Event Organizers
  • Event Venues
  • Geslaagd NVTL bedrijfsbezoek bij Taks
  • NVTL Bedrijfsbezoek Taks
  • Organizer Dashboard
  • Submit Organizer Form
  • Submit Venue Form
  • Venue Dashboard
  • NVTL Jaarcongres 2021
  • NVTL Jaarcongres 2022
  • NVTL Jaarcongres 2023
  • NVTL Jaarcongres 2023 – Sprekers
  • NVTL Jaarcongres 2024
    • Sprekers
  • NVTL Jaarcongres 2025
    • Aanmelden
    • Sprekers
  • Bestuur
  • Contact
  • Sponsoring Jaarcongres
  • Home
  • Lidmaatschap
  • Bezoek ATH met geleide rondgang – Mestverwerking & Autonome technieken
  • Event omtrent het thema optisch sorteren – 18 februari 2025
  • Informatieavond Vision & AI
  • MKB Agrifood Event 10 September 2024
  • Secties
    • Sectie Glastuinbouw
    • Sectie Openteelten
    • Sectie Spil (Proeftechniek)
    • Sectie Veehouderij
  • Sentech Event – Sensorinspiratie voor de Agro-engineer
  • Studiedag/Jaarcongres
    • Jaarcongres 2021
      • Akkerbouw
      • Gesloten teelten
      • Koffiecorner
      • SPIL Virtual Exposition
      • Theaterzaal – Plenaire programma
      • Veehouderij
    • Studiedag 2015
    • Studiedag 2016
    • Studiedag 2017
    • Studiedag 2018
    • Studiedag 2019
    • NVTL Jaarcongres 2020
    • Aanmelden Scriptieprijs
    • Aanmelden Scriptieprijs AgTech HAS/HBO
NVTL

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te bieden.
U kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of ze uitschakelen in de .

NVTL
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacybeleid

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt Noodzakelijke Cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies van derden

Deze website maakt gebruik van Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's.

Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!